Bier is een vrouwendrank


brouwerij

Bier een mannendrank? Historisch gezien niet. Bij toeval ontdekten archeologen in de Duitse stad Erfurt weer eens bewijs daarvoor. In een voormalig vrouwenklooster stuitten ze op één van de oudste brouwerijen in Duitsland. Bij opgravingen vonden de archeologen afgelopen maanden aanwijzingen dat er verschillende ovens (foto) in het gebouw hadden gezeten. Maar waarom de nonnen hadden zoveel ovens nodig?

Het antwoord kwam van een dikke laag verkoolde gerst op de vloer van een van de ovens . Waarschijnlijk had een slordige non geprobeerd gerst te drogen en was de boel daarbij in brand gegaan. Pech voor haar, een uitkomst voor de archeologen.

Sinds wanneer bier werd gebrouwen in het klooster van de zusters Ursulinen, kan het personeel van het Landesamt für Denkmalpflege und Archäologie nog niet zeggen. Wel hoeveel er werd geproduceerd: veel. In oude documenten vonden ze voor het jaar 1516 een bestelling van 37 Malter gerst – 1 Malter komt overeen met een volume van ongeveer 100 liter. Dat betekent dat ze een behoorlijke productie hebben gehad.

Dat vrouwen bier brouwen, is geen uitzondering, maar eerder de regel in onze geschiedenis. Een van de beroemdste brouwers in de Europese geschiedenis is Katharina von Bora, de vrouw van kerkhervormer Martin Luther. Zelfs in het oude religies waren vaak vrouwen bewakers van het bier. Rond 1800 voor Christus noteerde een schrijver op een kleitablet in het Sumerische Ur, ten zuiden van de huidige stad van Bagdad, een hymne aan Ninkasi, de godin van de brouwers. De lofrede bevat de oudste recept in de wereld voor bier: Neem geroosterd graan, stop het met water in een vat en laat het fermenteren.

De Babyloniërs hadden twintig verschillende bieren. Hier waren vrouwen blijkbaar verantwoordelijk voor de gelagkamer, omdat in hun juridische tekst, de ‘Codex Hammurabi’, de Babyloniërs expliciet melding maakten hoe om te gaan met vrouwen die het bier niet goed inschonken. Die diende je te verdrinken.