Bier, de lekkere slankmaker?


Een toogschort, bierbuik, heinekengezwel; er zijn veel woorden om een dikke buik bij een man aan te duiden die wijzen op bier als oorzaak van al die strak staande overhemdknoopjes. Bier, daar wordt je dik van, is de algemene opinie. Toch zou juist bier wel eens een ingrediënt kunnen bevatten dat je slank maakt, zo zeggen Zwitserse onderzoekers. Het gaat om nicotinamide riboside (NR), een stof die spieren versterkt, goed is voor de weerstand én ook nog eens slank maakt. Althans, bij muizen.

Deze knaagdieren kregen gedurende 10 weken een vetrijk dieet. De helft van de groep kreeg daarnaast NR toegediend. De meerderheid van de muizen op NR kwam minder aan dan de groep die alleen vet voer kreeg. Ook deden de muizen die NR hadden gehad het beter op uithoudingstests. Van bijwerkingen zou geen sprake zijn.

Hoe werkt het? Dat moet nog verder worden onderzocht, maar de NR lijkt een positieve uitwerking te hebben op de stofwisseling. De mitochondriën, de cellen die de energiehuishouding van onze spieren regelen, lijken effectiever te werken na toediening van NR. Een teveel aan deze stof zou via de normale weg het lichaam verlaten.

Behalve in bier komt NR ook voor in melk. De stof is alleen zo moeilijk te meten dat het niet duidelijk is in welke vloeistof meer zit. Ook is NR moeilijk na te maken, wat de toediening van deze stof via een andere manier dan drinken moeilijk maakt. De onderzoekers uit Lausanne willen dan ook verder onderzoeken hoe de stof precies werkt en hoe hij in elkaar zit. Daarbij moeten ook proeven op mensen een rol gaan spelen.

Follow Faqtman on Twitter