Bidsprinkhanen zuigen vogelhersens leeg

gruwelijke ontdekking


bidsprinkhaan eet hersens

Vraag de gemiddelde persoon wat hij of zij weet van bidsprinkhanen en je kunt het antwoord voorspellen. Het vrouwtje eet het mannetje op na het paren, daar zijn zelfs liedjes over gemaakt. Maar wetenschappers zijn nog achter nog een verontrustende eigenaardigheid van dit insect gekomen: ze eten de hersens van vogels.

Biologen van de Universität Basel in Zwitserland besloten om alle wetenschappelijke publicaties over bidsprinkhanen vanaf het midden van de negentiende eeuw door te ploegen om meer over deze merkwaardige dieren te weten te komen. Ze vonden 147 meldingen dat bidsprinkhanen vogelbreinen aten, de oudste dateerde uit 1864. De meeste meldingen waren van biologen die dachten dat alleen een lokale bidsprinkhaan dit gedrag vertoonde. Maar de observaties kwamen uit dertien verschillende landen op alle continenten behalve Antarctica en horen dus wereldwijd bij bidsprinkhanen.

Waarom specifiek de hersens? Dat kunnen de biologen nog niet goed verklaren. Wel weten ze dat het feestmaal aan grijze cellen op een zeer wrede manier tot stand komt. De bidsprinkhaan dringt zijn prooi via het oog binnen en vreet zich dan een weg naar het brein. De vogel is aanvankelijk nog in leven en kan niets doen vanwege de sterke voorpoten van de sprinkhaan.

Bidsprinkhanen lijken vooral dol op kolibries, waarschijnlijk omdat die niet zo groot zijn. Er zijn ook foto’s gemaakt waarop de maaltijd van vogelhersens te zien is. De onderzoekers waarschuwen om bidsprinkhanen niet te gebruiken als ongediertebestrijding (wat steeds vaker gebeurd als biologisch alternatief voor gif) als er veel bedreigde vogels in de buurt voorkomen.

Het onderzoek staat in The Wilson Journal of Ornithology.