‘BH onnodige uitvinding’


De Franse sportarts Jean-Denis Rouillon heeft 15 jaar lang op vrouwenborsten gestudeerd. Zijn conclusie: BH’s zijn ondingen die veel vrouwen helemaal niet nodig hebben. Rouillon, van de Universiteit Franche-Comté in Besançon, onderzocht 320 vrouwen – meer precies hun borsten – gedurende een langere periode en denkt dat bustehouders het vrouwenlichaam lui maken, zo meldt de Duitse tv-zender NTV.

Een meisje van een jaar of 14 dat BH’s begint te dragen, went haar lichaam aan de ondersteuning die door het kledingstuk wordt geboden. De ‘ophanging’ (Rouillon gebruikt dat woord) van de borsten wordt daardoor slap, omdat het niet voldoende training krijgt. Na een korte periode de BH te hebben gedragen, is het meisje en later de vrouw er van afhankelijk.

Rouillon benadrukt dat hij jonge en slanke vrouwen heeft gebruikt voor het onderzoek. Of zijn bevindingen ook opgaan voor een 45-jarige moeder van drie kinderen met overgewicht, durft hij niet te zeggen. In de reportage van NTV werd de Franse hardloopster Capucine Vercellotti geïnterviewd. Zij is op aanraden van Rouillon opgehouden BH’s te dragen. Volgens haar deed dat in het begin pijn, maar ging dat snel voorbij. Nu vindt ze een BH maar een omslachtig en vaak zelfs pijnlijk kledingstuk, zo vertelde ze.