Bezwaren moslims tegen mazelenprik zorgen voor lage vaccinaties


Atjeh grote moskee moslim

De provincie Atjeh op het Indonesische eiland Sumatra staat bekend vanwege de uiterst strenge en conservatieve moslims die daar wonen. De sharia is er van kracht en het is bijna onmogelijk om alcohol te kopen. En nu is het ook moeilijk om daar een vaccinatie tegen de mazelen te krijgen. Slechts 7 procent van de kinderen is er ingeënt tegen de ziekte.

De oorzaak is een fatwa tegen de inenting door de Indonesische Moslimraad. Die verklaarde de injectie in september ‘haram’, of onrein omdat er gelatine uit varkensbotten in zou zitten. Na protesten van de regering, maatschappelijke organisaties en artsen trokken ze hun bezwaren terug, omdat er geen alternatief voorhanden is, mogen moslims toch de prik halen.

Dat heeft geholpen, in bepaalde delen van Java is 95 procent van de doelgroep ingeënt. Maar in het zeer conservatieve Atjeh is de boodschap niet aangekomen, een handjevol kinderen heeft de prik daar maar gekregen. Zelfs nadat de gouverneur zich een groot voorstander verklaarde van vaccinaties. Van de 1,5 miljoen kinderen zijn slechts 10.000 gevaccineerd, heeft de Indonesische organisatie van kinderartsen uitgezocht.

Artsen in de provincie zijn nu bang voor een ’tsunami van mazelen‘, een verwijzing naar de verwoestende vloedgolf die Atjeh raakte in 2004. Daarbij kwamen tienduizenden mensen om het leven. De grote vrees is dat er nu iets soortgelijks kan gebeuren. Atjeh is ook een van de armste delen van Indonesië met de laagste economische groei.