Bezuinigen leidt tot overgewicht


Nu bezuinigen op sociale zekerheid, betekent later meer meer mensen met overgewicht, zegt een Amerikaanse onderzoeker.

Overgewicht bij kinderen wordt niet alleen veroorzaakt door teveel eten of te weinig bewegen. Ook psychosociale factoren spelen een rol. Dat zegt een Amerikaanse econoom die zich heeft gespecialiseerd in voeding en consumentengedrag.

Van geldzorgen word je dik. Foto: Puuikibeach (Flickr)

Kinderen uit gezinnen met een laag inkomen zijn vaker te dik dan kinderen uit rijke families. Tot nu toe werd dat vooral toegeschreven aan een slecht voedingspatroon of gebrek aan beweging. De oplossing werd dan ook gezocht in voorlichting en sportprogramma’s.

Maar volgens hoogleraar Craig Gundersen van de universiteit van Illinois (VS) heeft het overgewicht bij kinderen niet alleen te maken met teveel eten en te weinig bewegen. Hoe snel het lichaam calorieën verbrandt, hangt volgens hem ook af van de stress die iemand ervaart. Kinderen uit achterstandsgezinnen hebben volgens de onderzoeker meer stress dan hun leeftijdsgenootjes in rijkere gezinnen.

Ouders maken zich vaak zorgen over hoe ze de eindjes aan elkaar moeten knopen. Maar kinderen zien ook dat andere gezinnen het beter hebben dan zij. Uit onderzoek zou blijken dat ook dat spanning oproept. Minder inkomensverschillen zouden dus leiden tot minder stress, en daarmee tot minder overgewicht bij kinderen.

Minder dikke kinderen betekent later gezondere volwassenen, en dus lagere kosten voor de gezondheidszorg. Nu investeren in een sociale zekerheid, betekent volgens de econoom later de vruchten plukken van een gezonde samenleving.

Follow Faqtman on Twitter