Bewoonbare planeet ontdekt (en nog vlak bij de Aarde ook)


Een observatorium in Australië heeft twee planeten ontdekt die er net zo uitzien als de Aarde. En ze zijn niet eens zo ver weg.

Als er de komende dagen eventjes geen wolken zijn, moet je eens proberen het sterrenbeeld Maagd te ontdekken. In dat stelsel ligt een heldere ster met de naam 61 Virginis. Rond deze ster, slechts 28 lichtjaren van ons verwijderd, draaien drie planeten die leven zouden kunnen bevatten.

Dat beweert een team van Australische sterrendeskundigen. Zij hebben de planeten, die je niet kunt zien, ontdekt door te kijken naar de invloed van hun zwaartekracht op de ster, het zogenoemde ‘wiebeleffect’.

61 Virginis

De planeten zijn allemaal wel wat groter dan onze Aarde. De kleinste is vijf keer, de grootste vijfentwintig keer zo groot als onze planeet. Toch liggen ze allemaal zodanig dicht bij hun zon dat er leven zou kunnen ontstaan, denken de Australiërs.

Met onze huidige technologie zijn deze planeten te ver om heen te reizen. Maar 28 lichtjaren is voor een toekomstige beschaving wellicht een overbrugbare afstand. Wetenschappers zouden dan een kijkje kunnen gaan nemen.

Foto: Nasa.