Bewijs: drug Ayahuasca werkt echt


smiley

Het is een woord dat steeds vaker op feestjes valt tegenwoordig: Ayahuasca. Waarop de meeste mensen antwoorden, ajawat? Een kleine voorhoede van creatievelingen en dapperen, maar ook psychiatrische patiënten probeert de hallucinerende drug. Vaak op weekenden op een afgelegen plek in de Achterhoek, waar het groepsgewijs en onder begeleiding wordt ingenomen.

Zij die het hebben geprobeerd zweren erbij. Jarenlange psychische problemen verdwijnen, pessimisten zien de wereld ineens een stuk zonniger. Cognitieve dissonantie? Een typisch gevalletje van een hype? Misschien gedeeltelijk, maar Ayahuasca lijkt echt te werken, zeggen onderzoekers. De Britse Beckley Foundation heeft in Peru (waar het spul vandaan komt) onderzoek gedaan naar de werking, een Spaans ziekenhuis onderzoek deed hetzelfde in klinische omstandigheden. Ze kwamen beide tot dezelfde conclusie: het innemen heeft een gunstige werking op de psyche.

Proefpersonen die in de Beckley-studie de drug namen, scoorden daarna hoger op zaken als geluk en welbevinden. Ze hadden minder last van depressieve klachten en verdriet. Het gaat om verbeteringen die ze zelf aangaven, niet altijd een even betrouwbare graadmeter. Maar het Sant Pau ziekenhuis in Barcelona zag dezelfde resultaten. Daar legden ze mensen die Ayahuasca hadden gebruikt onder de hersenscanner. Op het scherm zagen ze dat de drug opmerkelijk genoeg dezelfde uitwerking heeft op het brein als een diepe meditatie.

De Spanjaarden zagen dat het deel van de hersens dat overactief is tijdens een depressie tot rust kwam. Wellicht krimpt het zelfs ietsje, waardoor de verandering permanent kan zijn. Het is een bevestiging van een effect dat wetenschappers al eerder ontdekten bij hallucinerende middelen. Zo zag New York University dat mensen die psilocybin namen (het magische ingrediënt van paddo’s) minder depressief waren. Psilocybin stoort volgens deze studie de vicieuze cirkel van negativiteit waarin mensen soms terecht kunnen komen.