Bewerkt mazelenvirus helpt kankerpatiënten


Het is nog te pril om een feestje te bouwen, maar dokters uit de Amerikaanse Mayo Clinic hebben positief nieuws over een nieuwe virotherapie waarmee ze experimenteren. Het lijkt erop dat ze met een bewerkte versie van het mazelenvirus een vrouw van beenmergkanker hebben genezen.

In de kliniek werd een 49-jarige vrouw behandeld die leed aan de ziekte van Kahler, een vorm van beenmergkanker die tot nu toe niet te genezen was. Ze was al opgegeven, maar nadat ze geïnjecteerd werd met een bewerkt mazelenvirus is ze al een half jaar in remissie. Een tweede patiënt reageert ook goed op de behandeling.

Tijdens het experiment werden de vrouwen ingespoten met een versie van het mazelenvirus dat ontwikkeld is om de kankercellen aan te vallen en het gezonde weefsel te sparen. De dosis was flink, in een spuit zat voldoende virus om 100 miljoen mensen te kunnen inenten.

Een woordvoerder laat in een filmpje dat de kliniek op haar site heeft gezet weten dat ze werken naar behandelingen waarmee kanker met een spuitje genezen wordt. Het team dat aan het vaccin tegen de ziekte Kahler werkte wil nu ook kijken of ze wat kunnen betekenen in de strijd tegen agressieve hersen- of eierstokkanker.