Bevroren zaad doet het nog


Ongeveer 30.000 jaar geleden, verstopte een eekhoorn wat fruit in een holletje. Zo kon hij de winter overleven.

Wat er met de eekhoorn is gebeurd, weten we niet. Wel dat hij niet meer naar het holletje is teruggekeerd. De winter kwam en bevroor het voedsel. Dankzij een kouder wordend klimaat bleef het dat ook.

Pas nu hebben Russische wetenschappers de zaden gevonden en er levensvatbare planten uit gekiemd. De vruchten werden gevonden op een diepte van 38 meter bij -7° Celsius. Ze zijn ontdekt door de Cryosol werkgroep van de Russische Academie van Wetenschappen. Die groep is gespecialiseerd in de bodemwetenschappen van de permanent bevroren taiga.

De lange, droge vorst heeft de zaden perfect beschermd. Volgens de wetenschappers werden ze in 30 eeuwen ook blootgesteld aan een enorme dosis straling, ongeveer 70 Grays in totaal.

De wetenschappers denken dat de uitgestrekte permafrost gebieden van Rusland waarschijnlijk een enorme zaadbank vormen. Door die goed te onderzoeken zouden we meer te weten kunnen komen over hoe het leven zich op aarde heeft ontwikkeld. Ook zouden we uitgestorven planten opnieuw kunnen kweken.

Het onderzoek wordt deze maand gepubliceerd in het vakblad Proceedings van de National Academy of Sciences.