Bevrijding in de woestijn: waar?


Britse en Duitse luchtmachtvliegtuigen halen westerlingen uit de Libische woestijn. Waar land je dan? Nou hier bijvoorbeeld.

Libië bestaat voor het overgrote deel uit woestijn. Alleen aan de kust zijn een paar grote steden, de rest is zand. Toch zijn daar wel degelijk mensen. Dit weekend werden oliewerkers uit de woestijn opgepikt door Britse en Duitse vliegtuigen. Die zijn wellicht op het zand geland, maar waarschijnlijker is dat ze landingsbanen hebben gebruikt die door oliemaatschappijen zijn gebouwd. Zie Google Maps, zoom uit voor compleet beeld.

Zoals Jalu Airport, kilometers van alle bebouwing. De twee kilometer lange baan is aangelegd door NPS, een oliebedrijf uit Bahrain (waar er ook al wordt gedemonstreerd). Ook toeristen die de bedoeïenen in het naburige Jalu bezoeken, gebruiken de baan wel eens. Ideaal voor een Hercules transportvliegtuig en een goede manier om ongezien het land uit te komen. Wel uitkijken dat je niet op de oude Fokker F27 knalt, die aan het einde van de baan door zijn landingsgestel is gezakt. (zie foto).

Follow Faqtman on Twitter