Beving te voorspellen?


Haiti had er niet volledig mee gered kunnen worden maar toch hadden goede aardbevingsvoorspellingen wellicht het ergste kunnen voorkomen.

3666223994_6d57cd2146

De hele wereld was er getuige van dat Haïti getroffen werd door een zware aardbeving. Maar niemand had de beving zien aankomen. Hoe kan dat, met alle technologie en kennis? We voorspellen immers al orkanen, tornado’s en zelfs vulkaanuitbarstingen zodat overheden en bewoners voorzorgsmaatregelen kunnen treffen of zich uit de voeten kunnen maken. Waarom dan niet met aardbevingen? Die zien we pas secondes voordat de beving daadwerkelijk plaatsvindt, aankomen.

Als er één aardbeving te verwachten viel, dan was het de aardbeving dat Haïti haar rampspoed bracht. Haïti bevindt zich op twee tektonische platen, de Noord-Amerikaanse en de Caribische. Deze botsen al jaren en zorgden al voor verschillende aardbevingen. Een aardbeving met de sterkte waarmee het Haïti deed beven is echter al ruim honderd jaar niet voorgekomen.

Het voorspellen van aardbevingen is zo moeilijk omdat tektonisch activiteit moeilijk is in te schatten. Er zijn drie verschillende aardbewegingen mogelijk: De dip-slip, waarbij een botsende plaat onder de andere schuift. De tegengestelde dip-slip, waarbij de ene plaat onder de andere vandaan komt. En de strike-slip, dit is het geval wanneer twee platen langs elkaar schuiven. De beving in Haïti was een strike-slip.

Altijd worden aardbevingen vooraf gegaan aan wat bewegingspogingen van de platen waarbij de platen toch op dezelfde plek blijven. De aardbeving vindt plaats wanneer de platen toch van de plek komen. Seismologen en geologen kunnen kleine beweginkjes dus aanzien voor waarschuwingen voor een echte aardbeving. Wetenschappers voorspelden in 2008 dat aan de zuidzijde van Haïti de platen voor aardbevingsgevaar ‘waarschuwden.’

Ondanks deze waarschuwingen, die vaak op de lange termijn gegeven worden, blijven mensen toch wonen op de plekken die evenwel gevaarlijk zijn. Zo wonen er immers nog steeds mensen in Californië en Mexico City terwijl daar het gevaar van een aardbeving ook groot geschat wordt. Wat de mensen echt zou waarschuwen is een korte termijn verwachting. Dit kunnen wetenschappers nog steeds niet. Dit ondanks een jarenlange bestuderingen van de San Andreas breuk bij Californie.

Bron:Time Magazine

Foto:Flickr