Beverdammen helpen tegen klimaatverandering


Bevers staan bekend als de bouwkundigen van de dierenwereld. Ze bouwen dammen van meer dan 150 meter om hun burcht en leefomgeving te beschermen. En daarmee helpen ze ook de klimaatverandering een beetje tegen te gaan, blijkt uit onderzoek van geoloog Ellen Wohl van de Colorado State University (VS).

Door de vele takken en bladeren bestaat een beverdam voor een groot deel uit koolstof. Doordat het waterniveau achter de dam een flink stuk hoger is, komt deze koolstof minder in contact met de lucht, waardoor er minder van het broeikasgas koolstofdioxide vrijkomt. Het hout in een dam kan het zo wel 600 jaar volhouden, voor het vergaat en bijdraagt aan de wereldwijde opwarming.

Wohl analyseerde de beverdammen van twee grotere waterstromen in het nationale park van de Rocky Mountains in Noord-Amerika. De actieve dammen bleken vier maal zo veel koolstof te bevatten als de verlaten damoverblijfselen. Als alle dammen in het nationale park actief bemand zouden zijn, zou er maar liefst 2,7 miljoen metrische ton koolstof opgeslagen liggen. Dat zou bijna een kwart van alle koolstof in de bodem zijn. Volgens Wohl betekent dit dat bevers een groot positief effect hebben op het wereldklimaat. Helaas heeft het afschieten van de dieren in de jacht dat ook: de onbemande dammen vallen uiteen en het opgeslagen koolstof komt vrij, wat de opwarming van de aarde dus (licht) zou kunnen verergeren.

Het onderzoek verschijnt binnenkort in Geophysical Review Letters.

Foto: Lars Falkdalen Lindahl/CC-BY-SA-3.0