Beukenheg blijkt superpomp


Plantensap onderzoek doormiddel van een beukenheg op schaal: Madrilenen hopen hydraulische geheimen te ontrafelen.

Heb je je ooit afgevraagd hoe plantensap door een plant of boompje stroomt? Madrilenenwel en doen er daarom uitgebreid onderzoek naar. Zij vinden het transport van plantensap zo interessant omdat bomen bijvoorbeeld in staat zijn in zoutwater-moerassen zoet water op te nemen.

De Spanjaarden gebruiken een model dat de microscopische uitvergroting van de doodgewone beukenhaag (fagus sylvatica) moet voorstellen. Zo kunnen ze het opnemen en transpireren van vocht in de desbetreffende beukenhaag nabootsen. Daarnaast kunnen ze ook de druk op de ‘waterleidingen’ die het vocht overal in de haag brengen, in de gaten houden.

Uit de eerste resultaten blijkt de beukenheg een dag- en nachtritme te hebben. Zo kan de heg tijdens de dag water hoger pompen dan in de nacht. Waarom dit zo is moet nog onderzocht worden.

De onderzoekers gaan er van uit dat tijdens het onderzoek er nog meer geleerd zal worden over het vocht-transport in de plant. Een groot raadsel dat ze daarbij zouden willen oplossen is dat een Sequoia water tientallen meters omhoog kan pompen terwijl er nog geenpomp ter wereld bestaat die dat onder normale luchtdruk voor elkaar krijgt.

Foto: SciencePhoto