Betwist dinoskelet verkocht


Het bijna geheel intacte skelet van de Tyrannosaurus bataar, een achterneefje van Tyrannosaurus rex. (Foto: Heritage Auctions)

Een zeldzaam tyrannosauruskelet van bijna 2,5 meter hoog en ruim 7 meter lang is gisteren voor 1 miljoen dollar verkocht aan een anonieme bieder in een New Yorks veilinghuis. Maar over het eigenaarschap wordt nog altijd volop getwist. De botten zouden namelijk na diens opgraving illegaal uit Mongolië zijn gehaald.

De Mongoolse president Elbegdorj Tsukhia probeerde de veiling dan ook met man en macht tegen te houden door een verbod te regelen, die door het veilinghuis werd genegeerd. Ook een handjevol Mongoolse demonstranten buiten het veilinghuis met spandoeken (“Geef onze gestolen schat terug”) bracht de veilingmeester niet van zijn stuk.

Het veilinghuis houdt vast dat het skelet legaal de VS is binnengekomen, en het feit dat het object in een grote veiling werd verkocht en er wereldwijd publiciteit voor werd gezocht geeft volgens de directeur aan dat het veilinghuis niets te verbergen heeft.

De nieuwe eigenaar zal nog even moeten wachten op zijn dinoskelet. Eerst moet de verkoop nog worden goedgekeurd door de rechtbank. En wie weet dat het daar nog een staartje krijgt.

Follow Faqtman on Twitter