Betrouwbaar? Sneltests zijn moeilijk af te lezen


De in Europa gebruikte sneltests zijn moeilijk af te lezen en geven soms resultaten die je op meerdere manieren kan interpreteren. Tot die conclusie komt het Duitse Verband der Diagnostica-Industrie na een test van veelgebruikte tests.

Zo zagen de onderzoekers dat het T-streepje (je bent positief getest op Corona) vaak heel vaag en moeilijk afleesbaar is. Ook geven veel tests na een kwartier geen streepje bij T, maar na een uur alsnog wel. Dat laatste is vaak een valse positief, ontdekten de Duitsers.

De tests werken met een strip die het vocht van de test langzaam opzuigt. Eerst verschijnt een streepje bij C (‘controle’) en bij een positief resultaat ook bij T (’test’). Maar geregeld verkleurt de hele strip, ontdekten de Duitsers. Daardoor zijn beide streepjes veel moeilijker te zien.

Ze raden aan om twee tests te doen, het liefst van verschillende merken, om helemaal zeker te zijn. Bij twijfel is een test bij een teststraat aan te raden. Daar gebruiken ze een andere – betrouwbaardere – methode om de aanwezigheid van het virus vast te stellen.