Betere behandeling leukemie onderweg


leukemie

Acute myeloïde leukemie (AML) is een van de meest agressieve en schadelijke vormen van kanker. Het dient zich aan zonder waarschuwing en de overlevingsratio voor patiënten is na vijf jaar slechts 24 procent. Een betere behandelingen lijkt echter onderweg. Onderzoekers van het Walter en Eliza Hall Institute in Melbourne, Australië hebben een eiwit ontdekt dat cruciaal is voor de verspreiding van deze bloedkanker.

Het eiwit heet HHEX. Door de productie daarvan te stopppen, heeft het team aangetoond dat het kanker kan stoppen – in laboratoriumomstandigheden. De volgende stap is kijken of deze manier van kankerbestrijding ook werkt bij mensen. Als dat lukt, is er mogelijk een nieuwe therapie tegen deze zeer agressieve kanker.

Een effect van kanker dat deze ziekte zo dodelijk maakt, is het vermogen van kankercellen om zich snel door het lichaam te verplaatsen en te vermeerderen. Steeds meer onderzoek naar tumoren richt zich op het stoppen daarvan, deze Australische therapie is een goed voorbeeld daarvan. Een enkele kankercel kan vaak operatief worden verwijderd, een lichaam vol is moeilijk te behandelen.

Hhex speelt in het lichaam zelf maar een kleine rol, dus het is geen grote ramp als de aanmaak van deze eiwitten wordt stilgelegd, schrijven de onderzoekers in het vakblad Genes & Development. De bijwerkingen van deze therapie zijn dus verwaarloosbaar. Bestaande kankertherapieën zijn vaak zeer agressief en richten zich op het vernietigen van de kankercellen, niet op de verspreiding daarvan.