Pil verandert geheugen


Vrouwen die de pil slikken hebben andere herinneringen dan vrouwen die geen anticonceptie gebruiken, blijkt uit onderzoek.

Hormonale anticonceptiemiddelen beïnvloeden mogelijk de manier waarop de hersenen functioneren. Onderzoekers van de universiteit van Californië (VS) hebben ontdekt dat de pil invloed heeft op de werking van het geheugen.

De wetenschappers onderzochten twee groepen vrouwen. De ene groep slikte de pil. De andere groep gebruikte geen anticonceptie. Alle vrouwen kregen series dia’s te zien. De eerste serie dia’s vertelde een verhaal met veel emotie. De tweede serie vertelde een vergelijkbaar verhaal, maar dan op een veel neutralere toon. De onderzoekers keken naar de stressreacties bij de vrouwen, door hun speeksel en hun oogbewegingen te onderzoeken.

In die stressreacties zat geen verschil tussen de pilgebruiksters en de rest. De verrassing kwam een week later. Toen moesten de onderzochte vrouwen de verhalen die ze hadden gezien navertellen. Alle vrouwen herinnerden zich het emotionele verhaal het best Maar de vrouwen die aan de pil waren hadden andere aspecten onthouden dan de vrouwen die geen pil slikten.

Vrouwen die de pil gebruiken herinneren zich het plot van een verhaal beter. Vrouwen die geen anticonceptie gebruiken weten minder van het plot, maar herinneren zich des te meer details van het verhaal.

De wetenschappers waarschuwen dat bij geheugenonderzoek voortaan altijd in beschouwing moet worden genomen of vrouwelijke deelneemsters de pil gebruiken of niet. Maar minstens zo interessant is natuurlijk de vraag of vrouwen die de pil slikken ook beter moppen kunnen vertellen.

Follow Faqtman on Twitter