Beter niet in het zwembad plassen


Zwemkampioenen als Michael Phelps doen het. Kinderen doen het. Een vijfde van de volwassenen doet het. We hebben het over plassen in het zwembad. Urine is steriel en het chloor in het water elimineert schadelijke stoffen, toch? Ja, zeggen onderzoekers van de China Agricultural University in Beijing, maar toch kun je het beter niet doen.

De Chinezen mengden ureum, dat zowel in urine als zweet zit, met chloor. Binnen een uur vormde zich toen stikstoftrichloride en cyanogeenchloride. Beide stoffen werden ook aangetroffen in zwembaden waar ze het water analyseerden. Allebei kunnen deze stoffen zorgen voor ademhalingsproblemen en zelfs een negatief effect hebben op het centraal zenuwstelsel en de bloedsomloop.

Stikstoftrichloride en cyanogeenchloride worden ook weer snel afgebroken, zodat het zwembad niet constant vervuild is, zeker als er wordt gefilterd. Maar op drukke dagen, zoals bij zwemtoernooien en tijdens de zomer, kan de concentratie behoorlijk oplopen. De gemiddelde bezoeker laat 30 tot 80 milliliter urine achter in het water, ontdekten de Chinezen, die ook Amerikaanse zwembaden bezochten. Zijn er veel mensen, dan is er ook veel plas in het water.

Het onderzoek is gepubliceerd in het vakblad Environmental Science & Technology.