Beter geheugen door neusspray


Bang dat je niet genoeg stof onthoudt voor een examen? Duitse onderzoekers ontwikkelden een spray die je een beter geheugen geeft.

Slaap speelt een belangrijke rol bij het ontwikkelen van je geheugen. In de nacht voeren je hersens een belangrijke taak uit. Er wordt een schifting gemaakt van alle indrukken van de vorige dag. Ontmoetingen, gesprekken, ergernis over een luidkeels bellende man in de kroeg, alles wordt door je hersenen tegen het licht gehouden en beoordeeld.

Simpel gezegd verhuizen onbelangrijke zaken naar je mentale prullenbak om te vergeten, belangrijke informatie wordt voorlopig opgeslagen in je langetermijngeheugen. Daarbij speelt de stof interleukine-6 een belangrijke rol. Het helpt het langetermijngeheugen op te bouwen en te onderhouden.

Duitse wetenschappers zijn er in geslaagd deze stof te verwerken in een neusspray. Een student of scholier die een hele avond heeft zitten blokken, vernevelt de vloeibare interleukine in de neus vlak voor het slapen gaan. Alles dat net is geleerd komt dan ‘vaster’ in het geheugen te zitten.

De geheugenspray is getest aan de universiteit van Lübeck in Duitsland onder zeventien studenten. Die moesten iedere avond een lijst woordjes leren en de volgende ochtend de lijst uit het geheugen oplepelen. Studenten die interleukine hadden gehad, wisten er duidelijk meer.

Wanneer het middel op de markt komt, kunnen de Duitsers nog niet zeggen, maar het potentieel van dit middel lijkt enorm. Lang zal het dus niet duren.

Bron.

Interessanter kunnen we het niet maken, wel makkelijker te onthouden. Foto: VolaVale
Interessanter kunnen we het niet maken, wel makkelijker te onthouden. Foto: VolaVale