Beter geen seks in de ruimte


Het lijkt de ultieme kick – er is zelfs al eens een pornofilm over gemaakt – seks hebben in de ruimte. Alleen is dat waarschijnlijk geen goed idee, althans als er kinderen van komen. Want die hebben een grote kans op allerlei afwijkingen.

Dat zeggen onderzoekers van Montreal University. Ze gebruikten planten om te kijken hoe het voortplantingsproces precies in zijn werk gaat als er geen zwaartekracht is. Daartoe werd een experiment gedaan op het Internationale Ruimtestation ISS. Uit deze proefneming blijkt dat menselijke cellen zwaartekracht nodig hebben om bepaalde stoffen af te leveren.

Verwek een kind zonder zwaartekracht en het embryo ontwikkelt zich niet goed. Het resultaat zou beschadigde hersens kunnen zijn, of de sterke groei van tumoren.

Sinds de jaren tachtig gaan gemixte bemanningen de ruimte in, maar er is geen bevestiging te krijgen of er ooit seks is geweest buiten onze dampkring. Twee Russische kosmonauten kregen wel een kind, maar pas nadat ze beide in de ruimte waren geweest. Dit kind vertoonde geen gebreken.