Beschermengel maakt voorzichtig


Mensen die geloven dat ze in het dagelijks leven worden behoed voor gevaar door een beschermengel, nemen minder risico. Dat is de uitkomst van een proefneming door York University (Canada) onder tweehonderd mensen. Een groep proefpersonen werd gevraagd om een snelheidsoverschrijding met 20 kilometer per uur een aantal punten te geven voor het extra risico.

Ze hadden tussen de nul en vijf punten om uit te delen. Mensen die voor die tijd hadden aangegeven te geloven in beschermengelen, gaven drie punten. Mensen die niet in schutsengelen geloven, gaven twee punten. Andere tests leverden vergelijkbare resultaten op: het hebben van een beschermengel laat je meer gevaar zien.

En dat is gek. Juist omdat je een beschermengel hebt, zou je verwachten dat mensen zorgelozer en risicovoller door het leven gaan. Uit andere tests blijkt dat mensen die fietsen met een helm op, meer risico nemen dan helmlozen. Juist omdat ze bescherming hebben. Waarom geldt dat dan niet voor beschermengelen?

Op die vraag hebben de onderzoekers geen antwoord. Ze willen het fenomeen beschermengel daarom verder bestuderen. Wellicht geloven voorzichtige mensen vaker in beschermengelen, zo speculeren ze in Sage Open, het vakblad waarin hun studie is gepubliceerd.