Beroemde komeet geen waterdrager


Dat al het water op aarde mogelijk ooit is gebracht door een komeet, daarover zijn veel geleerden het langzaam wel eens. Maar van waar? Het project om een lander te plaatsen op de komeet 67P was een goede gelegenheid om te kijken of die klomp van steen en ijs wellicht de waterdrager van de aarde is.

Het antwoord is teleurstellend: nee, 67P heeft niets met de aardse watervoorziening te doen. De metingen die dat uitwijzen zijn al gedaan voor de lander Philae op het oppervlak stond. De sonde Rosetta vloog toen door de fijne nevel van ijs die de komeet loslaat. Een deel daarvan werd opgevangen en aan boord geanalyseerd.

De herkomst van water kun je bepalen door de samenstelling van watermoleculen te analyseren. Die bevatten verschillende soorten waterstof. Water uit verschillende delen van het universum heeft een andere mix van zware en lichte waterstofatomen. De mix die op de komeet werd aangetroffen is anders dan die op aarde.

Metingen van water afkomstig van de komeet 103P/Hartley2 in 2011 toonden aan dat die wel een mix bezat die vergelijkbaar is met het water op aarde. Die komeet is afkomstig uit dezelfde ‘familie’ van kometen als 67P, de zogenoemde Jupiter groep. Dat is de planeet waarvan de zwaartekracht de meeste invloed op de banen van deze kometen uitoefent.

Niet alle Jupiter kometen hebben dus dezelfde watermix aan boord, weten we nu dus ook. Dat betekent waarschijnlijk dat ze oorspronkelijk van verschillende plekken in het universum komen.