Bemanning lekkend ISS zit vast


ontsnappingsmodule bemanning ISS

Ze zitten in een ruimtestation met een lek. Hun vervoer naar aarde is net tijdens de lancering vernietigd. Andere ruimtecapsules om ze uit de ruimte te halen zijn er even niet. Nee, voor de bemanning van het internationale ruimtestation ISS zijn het geen fijne tijden. Ze zitten vast in de ruimte.

Het toont aan hoe afhankelijk het ISS-programma is geworden van de Russische Saljoez capsules. Nasa heeft geen ruimtevaartuigen meer die kunnen docken met het station. De oude maar betrouwbare Saljoez werkte tot nu toe prima. André Kuipers ging bijvoorbeeld heen en terug naar ISS met een dergelijke capsule.

Maar sinds afgelopen week de lancering van een Saljoez compleet mis ging – waarbij de astronauten gelukkig overleefden – ligt het programma helemaal stil. De Russen willen eerst goed uitzoeken wat er mis ging. Pas als de oorzaak van het ongeluk is vastgesteld, zullen de capsules weer in gebruik komen. De volgende ploeg astronauten zou in december terugkeren, maar het is uiterst onzeker of die deadline wordt gehaald.

Het zou allemaal niet zo erg zijn, ware het niet dat er ondertussen een gaatje in ISS zit. Hoe dat is ontstaan is onzeker. De Russen hebben verschillende oorzaken aangedragen. Zo dachten ze dat de Amerikaanse aan boord van ISS wellicht de boel heeft gesaboteerd. Het gaatje zit ook nog eens in een Saljoez capsule die als een soort ‘reddingsboot’ aan het ISS vast zit (foto). Dat betekent dat het onzeker is of de astronauten aan boord op die manier terug kunnen keren naar aarde.

De enige mogelijk om op korte termijn mensen terug te halen van ISS zijn de Chinezen. Zij hebben capsules die werken en die kunnen docken aan ISS. Alleen weigeren de Amerikanen samen te werken met hun Aziatische collega’s. Volgens Nasa zit de bemanning prima en is het wachten op het rapport van de Russen over hun capsules.