SMS’en hetzelfde als stomdronken zijn


remspoor

Veilig Verkeer Nederland wil dat telefoongebruik in de auto zwaarder wordt bestraft. De wetenschap geeft ze gelijk, het is levensgevaarlijk. Neem een onderzoek dat werd uitgevoerd door de universiteit van Barcelona (Spanje) naar de gevolgen van telefoongebruik in de auto.

Ze keken met hulp van een simulator naar de overeenkomsten tussen drinken en bellen en kwamen er achter dat het een groot verschil maakt hoe moeilijk het gesprek is dat je voert. Gaat het over koetjes en kalfjes, dan is je concentratie vergelijkbaar met 0,4 milligram alcohol per milliliter bloed. Maar moet je je concentreren op het gesprek, dan schiet het alcohol equivalent omhoog naar 0,7, zelfs als je hands-free belt.

Daarmee kom je boven de Nederlandse wettelijke limiet. Een sms lezen of sturen is helemaal afleidend, het staat volgens de onderzoekers gelijk aan stomdronken achter het stuur zitten. Een ongeluk is slechts een kwestie van tijd.

Om te meten of iemand wel mag rijden na een avondje stappen, gebruikt de politie ademanalyse. Om te meten hoe moeilijk een gesprek is, kan nog niet worden nagegaan. Jammer, zeggen de Spanjaarden.

Overigens zijn kinderen in de auto nog gevaarlijker, vooral als ze vervelend zijn. Maar of we die ook moeten gaan verbieden?