Bellen en zappen met één ding


Hoe makkelijk zou het zijn om een mobiele telefoon te hebben die met een druk op de knop de afstandsbediening van de tv wordt. Zover zijn we nog lang niet, maar dankzij de nanotechnologie hebben we wel de eerste stap gezet. Wetenschappers van de Northwestern University (VS) hebben een nieuw type nanomateriaal ontdekt dat zulke radicale veranderingen mogelijk moet maken.

Het materiaal is in staat om elektrische stroom in verschillende richtingen en sterkte te sturen op commando van buitenaf, zoals je een rivier zou verleggen. Zo kan een diode snel in een transistor veranderen en andersom. En dat geeft het gehele apparaat gelijk nieuwe eigenschappen.

Hoe het werkt? Het nanomateriaal bestaat uit elektrisch geleidende deeltjes met daarop een laagje van een positief geladen stof. Verder zijn de deeltjes omhuld door een zee van vrij bewegende negatief geladen atomen. Door nu eens stroompje door het materiaal te leiden gaan de vrije negatieve atomen bewegen, terwijl de positieve atomen vast blijven zitten.

Door het geduw en getrek van die tegengestelde ladingen ontstaan nieuwe stroomgebieden en verdwijnen oude. En daarmee zou je je iPhone in een afstandsbediening voor de tv kunnen veranderen en terug… In theorie althans.

Het onderzoek werd gepubliceerd in het vakblad Nature Nanotechnology.