Belgische koning viel echt dood


bloed Albert I

Albert Leopold Clemens Marie Meinrad, prins van Saksen-Coburg-Gotha, was van 1909 tot1934 Koning der Belgen. Toen stierf hij, onder lang onopgehelderde omstandigheden. De koning werd op een winternacht gevonden bij het Ardennendorpje Marche-les-Dames, dood en bebloed. Was hij vermoord, of had hij zelfmoord gepleegd? Was de koning ergens anders omgekomen en op die plek neergelegd?

De officiële lezing was tachtig jaar lang dat de koning tijdens het klimmen op een rotspartij was uitgegleden en dood was gevallen. Maar daaraan werd uitgebreid en langdurig getwijfeld. Vooral het gerucht dat de koning zou zijn omgelegd door de Franse geheime dienst was hardnekkig. Ze zouden dit hebben gedaan omdat ze dachten dat Albert in een gewapend conflict de kant van Duitsland zou kiezen, zo is de theorie.

Maar de samenzweringstheorieën kunnen in de kast. Reinout Goddyn, VTM royaltyjournalist, heeft op een veiling hand weten te leggen op enkele bladeren afkomstig van bomen in de buurt van de vindplaats van de koning. Daarop zit bloed, wat bewijs zou kunnen zijn dat de koning inderdaad is gevallen tijdens een klimongeluk. Goddyn heeft de vlekken laten testen door de KU Leuven.

Genetische experts van die universiteit weten nu te melden dat het bloed inderdaad afkomstig is van de koning. Ze hebben een test gedaan die alleen ter identificatie van de koning dient, verdere analyse van zijn bloed is achterwege gelaten. De bloedmonsters zijn na het onderzoek ook vernietigd, aangezien ze gebruikt zouden kunnen worden om de koninklijke familie in diskrediet te brengen. Buitenechtelijke kinderen zouden er hun afstamming mee kunnen bewijzen.

Het is twijfelachtig of de geruchten over de dood van de koning hiermee stoppen. Een slimme geheime dienst zou het bloed immers op de bladeren hebben kunnen aanbrengen. Toch lijkt de officiële lezing dat de fanatieke bergbeklimmer Albert tijdens een training is verongelukt het meest waarschijnlijk.