Beleggen aan de Somalische piratenbeurs


Beleggen in een groeimarkt? Met uitstekende kansen op rendement? Koop dan eens een Somalisch piratenaandeel.

Een schip aanvallen is duur. Je hebt mannen nodig die niet terugdeinzen voor wat geweld. Er moeten wapens komen en natuurlijk een snelle boot om de boel te enteren. Wie als piraat even geen liquide middelen tot zijn beschikking heeft, kan vanaf nu een beursgang overwegen.

In het wetteloze Somalië is een onofficiële aandelenbeurs van start gegaan voor piraten. Beleggers aan de beurs van het piratenhol Harardhere kunnen kiezen uit 72 ‘maritieme ondernemingen’ die de Indische Oceaan afschuimen op zoek naar buit. Als belegger kun je een piratenschip financieren, maar je mag ook wapentuig inbrengen. Vooral een Rocket Propelled Grenade (RPG) is een gewild uitrustingsstuk.

marine

Keert het piratenschip terug naar het vasteland met een grote buit, dan profiteer je als belegger mee van het dividend, zo meldt persbureau Reuters. Voor Somaliërs is piraterij een heel normale bedrijfstak aan het worden. Het geld van de scheepskapingen vindt steeds vaker zijn weg naar gemeenschapsactiviteiten, zoals de bouw van ziekenhuizen en wegen. Maar het leeuwendeel gaat nog steeds naar een paar warlords, die met het geld een islamitische staat willen stichten in Somalië.

Foto: Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Zeker niet als allerlei landen proberen je uit te schakelen. Credit: Cliff1066.