Belangrijke vragen over de zonsverduistering


Vrijdag 20 maart vindt een gedeeltelijke zonsverduistering plaats boven Nederland. Hoe kun je die het beste zien? En waar? We geven hier antwoord op de belangrijkste vragen om te zorgen dat er veilig naar dit natuurfenomeen kan worden gekeken.

Wanneer begint het? Het scheelt een paar minuten of je in het oosten of westen bent, maar gemiddeld begint de verduistering om 9.30 uur. Een uur later is de zonsverduistering op haar hoogtepunt en is de zon voor 81 procent bedekt. Nog een uur later is de zonsverduistering afgelopen.

Hoe vaak is er een zonsverduistering? Gemiddeld twee keer per jaar werpt de maan ergens ter wereld een schaduw en is er sprake van een zonsverduistering. De laatste grote verduistering in onze contreien was in 1999, in 2021 komt het weer tot een gedeeltelijke verduistering in Europa.

Als ik de verduistering helemaal wil zien, waar moet ik heen? Dit keer zijn er alleen een paar eilandjes waar ’totaliteit’ wordt bereikt, de Faroer Eilanden en Spitsbergen. Sommige mensen maken een speciale cruise om dit fenomeen te zien.

Hoe kijk ik veilig naar de verduistering? Je hebt een speciaal brilletje nodig, anders loop je kans je ogen te beschadigen. Pearle opticiens heeft gratis brilletjes beschikbaar (inzet). Je kunt ook een gaatjescamera maken: prik een flinke naald door een stuk karton; laat het zonlicht door dat gaatje op een ander stuk wit papier vallen. Je ziet daarop een afdruk van de verduistering.