Belangrijk geheim piramides ontrafeld


De piramides in Gizeh, nabij de Egyptische hoofdstad Caïro, blijven intrigeren. Hoe konden mensen 4500 jaar geleden zulke indrukwekkende en nauwkeurige bouwwerken maken midden in de woestijn? Zonder hijskranen, zonder hydraulische techniek en vooral zonder gemotoriseerde machines? Een Frans onderzoeksteam denk nu één mysterie te hebben opgelost.

Historici van Aix-Marseille universiteit hebben ontdekt hoe de enorme bouwstenen op hun plaats van bestemming zijn gekomen. De Nijl liep vroeger anders, vlak langs waar nu de piramides staan. Tegenwoordig stroomt de rivier 7 kilometer verderop, maar in de tijd dat deze bouwwerken ontstonden was er een aftakking naar Gizeh.

De Fransen hebben met boorgaten bevestigd dat er een soort haven was direct aan het terrein met de piramides. Die was zo diep, dat schepen er konden afmeren. Na de jaarlijkse hevige regenval steeg de rivier bovendien zo, dat arbeiders de stenen op een verhoging konden uitladen om zo de bovenste delen van de piramides te bouwen.

Rond 1300 voor Christus raakte deze zijtak van de Nijl in onbruik. Langzaam verdween het water en rukte de woestijn op. Daardoor staan de piramides nu midden in de woestijn, naast de oprukkende stad Caïro. De onderzoekers vermoeden dat deze truc vaker is toegepast en willen nu ook bij andere piramidecomplexen onderzoek doen.