Bejaarden doen het nog volop


De University of Manchester deed een onderzoek naar seksuele gezondheid onder 7000 ouderen, waaronder voor het eerst ook mensen boven de 80, en ontdekte dat ze het nog regelmatig doen.

Ongeveer de helft van de mannen en een derde van de vrouwen bestempelt zichzelf als ‘seksueel actief’. Een derde van hen deed het nog regelmatig, gemiddeld twee keer per maand.

De oudjes komen niet meer zo makkelijk tot ‘de daad’ als vroeger. Een derde van de vrouwen heeft moeite met opgewonden worden en een derde van de mannen krijgt ‘m niet meer omhoog.

Als gemeenschap lastiger wordt, halen de pensionado’s meer genoegen uit andere manieren van affectiviteit zoals kussen en strelen.

Hoofdonderzoeker Dr David Lee is tevreden met de resultaten van dit eerste grote onderzoek waar ook Britten van boven de tachtig aan me hebben gedaan. Hij vertelt: ‘We hopen dat deze onderzoeksresultaten de stereotyperingen en verkeerde aannames teniet doen die sommige mensen over dit onderwerpen hebben.’

Ook hoopt Lee verder onderzoek te kunnen doen naar seksualiteit op hogere leeftijd. Hij vind het belangrijk dat er nieuwe onderzoeksvragen op worden gesteld voor deze doelgroep omdat ze seks op een andere manier beleven dan jongeren en ze dezelfde vragenlijsten voorleggen vindt hij onhandig en te simpel.’

Foto: flickr.com/adwriter