Bejaarde, blijf bezig


hersenonderzoek

De kleinkinderen, de bridgeclub, vrijwilligerswerk en een leuke hobby: sommige gepensioneerden hebben tjokvolle dagen. En dat is een uitstekend idee, zeggen onderzoekers van Texas University (VS) naar aanleiding van een grootschalig onderzoek onder mensen van 50 en 89.

Het resultaat is dat in alle leeftijdsgroepen actieve mensen met volle agenda’s het cognitief beter doen dan zij die het heerlijk vinden om lege dagen te hebben. Vooral het episodische geheugen van mensen met een zinvolle dagbesteding is veel beter. Dat is het geheugen dat gegevens op de lange termijn vasthoudt. Ook zijn de actieven beter in het leren van woordjes in een vreemde taal.

De grote vraag is uiteraard of en welk causaal verband bestaat tussen actief zijn en een goed geheugen hebben. Het kan zijn dat mensen die erg actief zijn daardoor een goed werkend brein hebben, maar het is ook mogelijk dat je door een goed werkend brein actiever wordt. Hoe dan ook, de onderzoekers stellen voor stress niet louter als negatief te zien.

Toch denken de onderzoekers dat een actief leven de sleutel is tot geestelijk gezond ouder worden. Door dagelijkse activiteiten worden de hersens constant uitgedaagd om nieuwe informatie te analyseren en op te slaan. Die ’training’ kan er voor zorgen dat het brein in goede conditie blijft. Net als spieren kan het brein beter worden door het soms flink aan het werk te zetten.

Dit onderzoek maakt deel uit van de Dallas Lifespan Brain Study.