Beijing zinkt in aarde


Beijing

De Chinese hoofdstad Beijing heeft een groot probleem. Het oostelijke deel van de stad zinkt langzaam in de grond. Het is niet de enige plek in het land die daalt, ook 45 andere steden gaan langzaam de grond in. Het is de verontrustende conclusie van een internationaal team van geologen onder leiding van de Chinese Capital Normal University, gepubliceerd in het vakblad Remote Sensing.

Het gaat hard, blijkt uit gegevens die met InSAR radar technologie zijn verzameld. Dergelijke radars kunnen verschillen in hoogtes zeer nauwkeurig vastleggen. Beijing zakt momenteel met 10 centimeter per jaar de grond in. De laatste tien jaar is het al meer dan een halve meter gedaald.

De oorzaak is te vinden in de vele gebouwen die worden neergezet. De Chinezen maken bij voorkeur hoogbouw, zware constructies die op de grond drukken. Daarnaast wordt veel grondwater opgepompt voor consumptie en gebruik in de industrie. Dat betekent dat de grond inklinkt en al die zware gebouwen nog verder naar beneden laat zakken.

Beijing is overigens niet eens de snelst zinkende stad ter wereld. Die eer gaat naar Mexico-Stad, dat per jaar 28 centimeter lager komt te liggen. Ook daar is het oppompen van grondwater de hoofdoorzaak.

Het grootste probleem dat de zakkende stad heeft, is hoe het de infrastructuur gaat aanpassen aan de omstandigheden. China bouwt een aantal hogesnelheidslijnen, treinen die slecht reageren op rails die ineens lager ligt. Ook metrobuizen en tunnels kunnen breken, vooral omdat sommige delen van de stad harder dalen dan andere.

De oplossing kan zijn om meer water van buiten de stad te gebruiken. In 2015 is China begonnen met het aanleggen van een buizenstelsel om water vanuit het noorden van het land naar de grote steden te voeren. Het duurt nog enige tijd voor dat project af is. In de tussentijd kan het gebruiken van gefilterd rivierwater helpen om de daling tegen te houden.