Beijing verviervoudigt in 10 jaar


Beijing

De Chinese hoofdstad Beijing groeit in alarmerend tempo. Er wonen nu 20 miljoen inwoners en de rek is er nog niet uit. De stad is qua oppervlakte in tien jaar verviervoudigd en strekt zich nu uit over een groot gedeelte van de laagvlakte waarin de oorspronkelijke stad lag.

Tot die conclusie komen geowetenschappers van Stanford University (VS) in het vakblad Journal of Geophysical Research. Ze hebben satellietbeelden van de stad bestudeerd om een indruk te krijgen van de enorme groei die heeft plaatsgevonden tussen 1999 en 2009. Ze zagen een stad die in 2009 met 4139 vierkante kilometer oppervlakte vele malen groter was dan steden als Londen (1572 vierkante kilomter) en Berlijn (892 vierkante kilometer).

De gigantische bouwlust van de Chinezen heeft er voor gezorgd dat het klimaat lokaal flink is veranderd. Met hulp van de QuickScat satelliet van de Nasa keken de geografen naar de temperaturen in het gebied. Die zijn tussen 1999 en 2009 met gemiddeld vier graden gestegen. Door hoge gebouwen is de wind 3 meter per seconde afgezwakt. Dat zorgt dat de beruchte smog van Beijing nog meer blijft hangen.