Behandeling tegen Alzheimer in de maak


Australische onderzoekers zijn er in geslaagd met ultrageluid Amyloïde plaques te verwijderen uit de hersens van muizen. Deze eiwitten zijn in de hersens van mensen met de ziekte van Alzheimer veel aanwezig en zorgen voor de typische symptomen van de ziekte, geheugenverlies, het onvermogen om eenvoudige taken uit te voeren en stemmingswisselingen.

Een team van de University of Queensland is er in geslaagd om met microgeluid iets te doen tegen de opbouw van plaques. Door het geluid te richten op de hersens, wordt de bloed-hersenbarrière tijdelijk doorbroken; deze scheidt normaal de bloedsomloop van de hersenen. Daardoor worden de microglia gestimuleerd, dat zijn cellen die het afweersysteem van de hersens reguleren.

Het resultaat is dat de microglia de plaques gaan afbreken. De bloed-hersenbarrière sluit zich weer na een paar uur. Bij muizen werkt deze methode, die hebben 75 procent van hun geheugen terug na de behandeling. Ze vertonen bovendien geen bijwerkingen, zo schrijven de onderzoekers in het vakblad Science Translational Medicine.

De onderzoekers zelf spreken van een ‘doorbraak’, ze bereiden nu proeven op menselijke proefpersonen voor en zullen daar naar verwachting in 2017 mee van start gaan. Als behandeling laat het waarschijnlijk nog enkele jaren op zich wachten.