Beginnende roker al verslaafd


Geen mens begint gelijk een pakje te roken. Op het schoolplein biets je een peuk van een vriend of vriendin, of je krijgt een sigaret aangeboden. Zo rook je één of twee sigaretten per dag. Volgens de officiële medische literatuur ben je dan niet eens verslaafd. Je zou nog ieder moment makkelijk kunnen ophouden. Pas later ben je echt een nicotine-junkie.

Dat klopt niet, zeggen onderzoekers van de universiteit van Californië in San Francisco. Zij experimenteerden met jonge tieners die niet zijn begonnen met roken. Ze zitten nog in de biets- en krijg-fase van minder dan vijf sigaretten per dag. Als controlegroep werden leeftijdsgenoten ingeschakeld die totaal niet roken.

Roken op het schoolplein: cool?

Beide groepen kregen plaatjes te zien terwijl ze onder een hersenscanner lagen. Die scanner was gericht op het mesolimbisch systeem van de hersens, de plek waar genot en verslaving huizen. De plaatjes waren soms neutraal (een persoon houdt een pen vast), soms aan roken gerelateerd (een persoon houd een sigaret vast).

Zodra de plaatjes van rokende mensen te zien waren, leek het mesolimbisch systeem op ‘een kerstboom’, zoals de onderzoekers constateerden. Het genotscentrum werd zeer actief, net als bij volwassen rokers die een pakje per dag weg paffen. De controlegroep geen reactie.

Conclusie? Je bent al vanaf één of twee sigaretten per dag verslaafd. Je brein zeurt om nog een sigaret, vooral als je anderen ziet roken. Geen wonder dat roken een verslaving is die vaak tientallen jaren duurt en alleen met veel moeite kan worden opgegeven. Volgens de onderzoekers is rookpreventie onder tieners die zo nu een dan een saffie bietsen een belangrijke stap naar veel minder rokers.

Follow Faqtman on Twitter