Beetje dom? Hartaanval!


Na roken is er één grote factor die bepaalt of je een hartvaanval krijgt of niet. Je intelligentie.

IQ bepaalt hoe groot de kans is dat een mens last krijgt van hart- en vaatziekten. Medici volgden vanaf 1987 ruim elfhonderd mannen en vrouwen om te zien hoe hun gezondheid zich ontwikkelde. Zo werden gegevens verzameld over lengte, gewicht, bloeddruk, rookgewoonten, lichaamsbeweging, onderwijs en beroep. Cognitief vermogen (IQ) werd beoordeeld met behulp van een standaard test voor algemene intelligentie.

Wie krijgt het aan zijn hart?
Wie krijgt het aan zijn hart?

Uit het onderzoek bleek dat er negen risicofactoren zijn voor ‘cardiovasculaire mortaliteit’, oftewel dood gaan aan een hartaanval. De belangrijkste was – uiteraard – het roken van sigaretten. Maar opmerkelijk genoeg stond een laag IQ niet ver daaronder.

De onderzoekers denken dat een lagere IQ-score betekent dat mensen gevoeliger zijn voor ongezond gedrag, zoals roken, obesitas en slechte voeding.

De onderzoekers, van de The European Society of Cardiology, denken dat het belangrijk is kinderen al op een vroege leeftijd te trainen in goed eten en veel bewegen. Alleen dan kunnen ook de minst slimme mensen van hun hartproblemen afkomen.