Beetje alcohol goed voor je


Vanavond een glaasje drinken? Dat is helemaal zo gek nog niet, mits je niet te veel glazen tot je neemt. Onderzoek van de Oregon Health & Science University (VS) toont aan dat gematigde alcoholinname goed is voor het immuunsysteem. Althans bij apen.

In het laboratorium werd een groep apen ingeënt tegen pokken. Vervolgens werden de apen over twee hokken verdeeld. In het ene hok was een gewone drinkbak met water en eentje waaraan een mengsel van 4 procent alcohol was toegevoegd, in het andere hadden de apen alleen de beschikking over gewoon water. Beide groepen hadden toegang tot vers voedsel.

Sommige apen dronken veel uit de bak met alcohol; anderen namen af en toe een slokje. De apen met alleen water hadden uiteraard geen keuze.

Na zeven maanden op dit regime werden de apen nogmaals ingeënt tegen de pokken. Daarna namen de onderzoekers bloed af om te kijken welke apen de meeste antistoffen tegen deze vreselijke ziekte hadden ontwikkeld. Tot hun verbazing zagen ze dat de matige drinkers het beste waren beschermd tegen de pokken, gevolgd door de geheelonthouders. De stevige drinkers hadden het slechtste immuunsysteem.

De volgende opgave voor de onderzoekers is om er achter te komen waarom matige alcoholconsumptie leidt tot een beter afweersysteem, zo schrijven ze in het vakblad Vaccine.