Beetje afvallen helpt al


dreamstime_xs_28807777

Consequent afvallen is vaak erg moeilijk voor zeer dikke mensen. Een nieuwe Amerikaanse studie toont nu aan dat ze met een klein beetje inzet al ver kunnen komen. Zelfs een paar kilo minder heeft al een positief effect op het lichaam. Degenen die door afslanken vijf procent lichaamsgewicht verliezen, verminderen het risico van veel gewichtgerelateerde ziekten aanzienlijk.

Zo neemt de kans op diabetes al behoorlijk af door een beetje af te vallen en ook de kans op hartziektes is bij een paar kilo minder lichaamsgewicht al flink kleiner. Wie dan doorzet en 10 procent lichaamsgewicht verliest, krijgt ook sterkere spieren. Ook daalt dan de kans op ontstekingen en de bloeddruk gaat naar beneden.

Volgens de onderzoekers, van de Washington universiteit in Saint Louis, kan hun ontdekking als aanmoediging werkten voor dikke mensen. Ze hoeven niet hun hele leven om te gooien, een paar kleine aanpassingen zorgen al voor een betere gezondheid. Wie de positieve gevolgen daarvan eenmaal heeft gemerkt, is wellicht gemotiveerd om door te zetten.

Aan de studie deden veertig mensen mee met een body mass index van gemiddeld 38. Een BMI van meer dan 30 duidt op ernstig overgewicht. Zij vielen 5, 10 of 15 procent af, terwijl hun gezondheid werd gemeten. Alle deelnemers gingen er qua gezondheid op vooruit. In Nederland leven 350.000 mannen en 500.000 vrouwen met een BMI van 30 of meer.

Het onderzoek is gepubliceerd in Cell Metabolism.