Beerdiertje komt terug uit dood


ontdooid beerdiertje

Beerdiertjes fascineren wetenschappers. Deze eenvoudige organismes leven overal ter wereld, in zoet en zout water. Wat je ook met ze doet, ze schijnen alles te overleven. Er zijn zelfs beerdiertjes de ruimte in geschoten en buiten het ruimtestation geplaatst. Daar overleefden ze kosmische straling en zuurstofgebrek.

Maar wat Japanners nu met een beerdiertje hebben gedaan, slaat alles. Ze hebben een exemplaar (foto) dertig jaar lang bevroren. Niet voor niets gingen de Japanners er vanuit dat het beestje dood was. Maar tot hun stomme verbazing begon het weer te bewegen toen ze het ontdooiden. Dat ging zelfs zo makkelijk, dat ze besloten er nog wat experimenten op te doen.

Een eitje uit dit exemplaar werd bevrucht en leverde een baby-beerdiertje op. Moeder is daarmee uit 1983 en het kind uit 2016. Voor een mens een koud kunstje, voor een beerdiertje een ongelooflijke prestatie.

Volgens de onderzoekers, van de National Institute of Polar Research (NIPR), kan het beerdiertje aan cryptobiose doen. Dat is een proces waarbij alle metabolische processen uit worden gezet en een organisme dood lijkt. Daardoor overleeft het organisme echter, bijvoorbeeld bij grote kou. Het verklaart het succes van het diertje, het is ook door kou niet dood te krijgen.

Het is zelfs in principe mogelijk dat beerdiertjes met een bevroren asteroïde naar aarde zijn gekomen. Ze overleven immers ook de ruimte. Waar ze dan vandaan zouden moeten komen, is onbekend, maar de mogelijkheid is fascinerend.

Het onderzoek staat in het vakblad Cryobiology.