Bedwants wordt bio-terrorist


Ze waren alleen maar vies en lastig, ze zijn gevaarlijk geworden: bedwantsen. Het diertje maakt een comeback.

Waarschuwing: dit wordt een vies verhaaltje. Het onderwerp is namelijk bedwantsen, diertjes van een paar millimeter lang die zich schuil houden in bedden en andere warme en vochtige omgevingen waar mensen komen. Een paar jaar geleden werd aangenomen dat het beestje in de westerse wereld zo goed als uitgestorven was.

Maar dat was een misrekening, de wants is terug.

Een bedwants. De rode stip is de werkelijke omvang.
In 2007 werd het beestje in Amsterdamse hotelkamers aangetroffen, waarschijnlijk via toeristen uit Amerika. In New York is al een paar jaar een wantsepidemie aan de gang.

Maar dat is niet het ergste, de nieuwe en verbeterde wantsen blijken ook nog eens bacteriën met zich mee te dragen die resistent zijn tegen antibiotica. Een Canadees onderzoek toonde aan dat wantsen de bacteriën Enterococcus faeium en methicillin-resistente Staphylococcus aureus (MRSA) met zich meedragen.

Daarmee zijn de wantsen gevaarlijk geworden. Vooral MRSA is een gevaarlijke ziekte, die besmettelijk kan zijn als iemand een wondje heeft. Deze variant op MRSA zorgt voor infecties die niet met antibioticum kunnen worden bestreden.

Het complete onderzoek staat in het vakblad Emerging Infectious Diseases van mei.

Follow Faqtman on Twitter