Bedrijf gaat naar maan


maan

Voor het eerst in de geschiedenis zal een bedrijf de onmiddellijke omgeving van de aarde verlaten. Moon Express, een onderneming van miljardair Naveen Jain heeft van de Amerikaanse overheid toestemming gekregen om naar de maan te reizen. Dat gaat wellicht volgend jaar al gebeuren. Na de VS, de USSR en China is Moon Express dan de vierde entiteit die onze satelliet bezoekt.

Ruimtereizen zijn een juridisch mijnenveld. Van wie is de maan? Als daar een waardevol mineraal aanwezig is, mag een bedrijf dat dan delven? Wie moet daar toestemming voor geven? In 1967 zijn internationale afspraken gemaakt die de ruimte en alles wat daar aanwezig is tot een gemeenschappelijke plek voor de hele mensheid bestempelen. Geen land kan bijvoorbeeld Mars claimen als grondgebied.

Maar hoe zit het met bedrijven? De Amerikaanse overheid nam al in 2015 een wet aan die het legaal maakte voor ondernemingen om bijvoorbeeld een voorbij vliegende komeet te vangen en te ontdoen van waardevolle materialen. Dat betekent dat Moon Express op de maan een mijn mag beginnen.

Alleen had het bedrijf tot nu toe geen toestemming om naar de maan te vliegen. Want om buiten de dampkring te komen, moet je eerst door de lucht – en daarvoor moet ook groen licht komen van de juiste autoriteiten. Tot nu. De Amerikaanse Federal Aviation Administration (FAA) heeft Moon Express toestemming gegeven voor een eenmalige vlucht naar onze satelliet.

Er zijn wel een paar voorwaarden. Zo mag het bedrijf de ruimtevaart van de VS en andere landen niet hinderen. Ook dienen ze de voetstappen van Neil Armstrong met rust te laten. Het bedrijf zegt de technologie al in huis te hebben, zodat het nu een kwestie van aftellen is.