Beam me up? Niet genoeg bandbreedte


Iedereen die wel eens naar Star Trek heeft gekeken kent het beroemde zinnetje: Scotty, beam me up! Vervolgens lost een bemanningslid van de Enterprise op in het niets, om aan boord van het schip weer te materialiseren. Teleportatie heet dat, en het is de natte droom van veel natuurkundigen. Zou het ooit kunnen?

Vergeet de technologie, zeggen vier vierdejaar studenten aan de universiteit van Leicester (GB) in het blad Physics Special Topics, hoe zit het met de bandbreedte? Ze sloegen aan het rekenen en kwamen tot de conclusie dat een mens – huid, haar, dna, herseninhoud – voor 4.550.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000 Terabits aan informatie bevat.

Uitgaande van de beste dataverbinding die via radiogolven mogelijk is, de Nyquist limiet, zal het miljarden jaren duren voor één mens van een planeet naar een ruimtevaartuig is gestreamd. Sterker nog, als iemand daar bij het begin van het universum mee was begonnen, dan duurde de teleportatie nu nog voort. Voor een aflevering van Star Trek van 40 minuten is dat iets te lang.