BBQ-dampen zijn gevaarlijker dan gedacht


BBQ

Zonder het te beseffen krijgen we in de zomer met BBQ-en verontreinigende stoffen op én in de huid. Zogenoemde polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s) uit de rook kunnen door de huidbarrière dringen en ons lichaam verontreinigen, zoals een experiment van Jinan Universiteit in China heeft aangetoond. PAK’s zijn potentieel schadelijke en zelfs kankerverwekkende stoffen.

Voor hun studie hebben de Chinezen een barbecue gehouden met drie groepen vrijwilligers. De eerste groep grilde normaal zonder speciale voorzorgsmaatregelen en at de gegrilde vleeswaren daarna. De tweede groep grilde, maar at niets van het voedsel. De derde groep droeg ademmaskers om inademing van de rook te voorkomen, maar stond wel naast de gril.

Monsters van barbecue-rook en daaraan blootgestelde kleding werden geanalyseerd. Alle proefpersonen gaven daarnaast urinemonsters voor en na de barbecue. Zo analyseerden de wetenschappers hun gehalte aan PAK’s.

Het resultaat: zoals verwacht waren de proefpersonen die gegrild hadden en gegrild voedsel hadden gegeten het zwaarst beladen met de verontreinigende stoffen. Maar verrassend genoeg waren zelfs bij de proefpersonen die geen barbecue hadden gegeten en de rook niet hadden ingeademd, de PAK-waarden daarna aanzienlijk verhoogd. De onderzoekers concluderen daaruit dat veel verontreinigende stoffen uit de rook direct door de huid worden opgenomen.

Moeten we dus beschermende kleding dragen om te grillen? Dat is overdreven, omdat we niet dagelijks worden blootgesteld aan de grillrook. Bovendien worden de meeste PAK’s relatief snel ontmanteld. Na 24 uur waren de waarden in de urine van de proefpersonen voor bijna alle stoffen teruggekeerd naar de basislijn. Maar voor wie vaker barbecuet, is het raadzaam wat verder van de rook te blijven. De Chinezen raden bovendien aan om kleding gelijk naar het grillen te wassen. De PAK’s die daarin zitten, kunnen later alsnog door de huid gaan.