Bazige baas maakt minder winst


Bedrijven zijn succesvoller als ze sociale chefs aannemen. Dat werkt beter dan investeren in agressief toptalent.

Leidinggevenden die zich autoritair opstellen naar hun medewerkers zijn vaak onzeker over hun eigen kwaliteiten. Chefs die zich incompetent voelen neigen naar agressief en dominant gedrag, blijkt uit eerder onderzoek. Nieuw onderzoek wijst uit dat ze met dat gedrag hun angst werkelijkheid maken. Hun autoritaire opstelling maakt ze inderdaad minder geschikt als baas.

Bedrijven met veel ‘people managers’ in dienst zijn het meest succesvol, blijkt uit de International HR Barometer 2011. Organisaties die de afgelopen jaren hebben geïnvesteerd in de ‘zachte’ kwaliteiten van hun leidinggevenden komen nu sterker uit de economische crisis.

Dat is opmerkelijk omdat de meeste grote bedrijven bij het opsporen van jong talent vooral kijken naar werknemers die kwaliteiten hebben om te top te bereiken. De CEO’s van de toekomst dus. Maar het blijken niet de topmanagers die bepalen hoe succesvol een organisatie is. Het zijn juist de lagere chefs. En dan vooral de chefs die goed met mensen kunnen omgaan. De onderzoekers adviseren bedrijven dan ook om meer te investeren in een sociaal vaardig middenkader, en minder in potentiële bestuursvoorzitters.

Eigenlijk is het logisch. De meeste werknemers werken niet direct onder de top van het bedrijf, maar onder een lagere leidinggevende. Als ze die vervelend vinden, gaan ze eerder weg. Meer dan de helft van de werknemers is wel eens bij een bedrijf opgestapt door toedoen van een slechte manager. En ‘slecht’ betekent zelden een gebrek aan technische kennis. Meestal was het gewoon een ongelikte beer.