Bavianen kunnen lezen


Met niet meer dan vier letters per woord kunnen bavianen soort van lezen. Deze zin is dus te doen.

In de dierentuin van het Franse stadje Aix-en-Provence wonen zes bijzondere apen. Je zou kunnen zeggen dat ze namelijk in staat zijn om te lezen. De apen hebben de afgelopen tijd aan een bijzonder experiment meegedaan. In hun kooien was een touchscreen aangebracht. Daarop verschenen 8000 Engelse woorden van vier letters. De apen konden aangeven of de woorden goed of fout waren gespeld. Gaven ze een correct antwoord, dan volgde een snoepje als beloning.

Foto: Bjørn Christian Tørrissen.

De apen deden het opmerkelijk goed. Ze maakten per persoon tussen de 43.000 en 56.000 tests en haalden een veel betere score dan vooraf verwacht. Een van de apen kon zelfs 308 verschillende woorden herkennen. Hoe meer letters in een woord fout waren, hoe makkelijker de apen het konden herkennen.

Uit het experiment komt naar voren dat apen vooral kijken naar de structuur van een woord en minder de afzonderlijke letters. Ook mensen lezen op die manier, blijkt uit eerder onderzoek. Bij het woord BANK hadden de apen het makkelijker om ZNAK als fout te herkennen dan JANK.

Het onderzoek staat in het laatste nummer van het vakblad Science.

Follow Faqtman on Twitter