Batterij krijgt MRI-scan


Batterijen en accu’s zijn niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Je gebruikt er een in je telefoon, je camera en je iPad. Maar wat als het ding faalt? Wetenschappers van twee Amerikaanse en een Engelse universiteit legde de bekende lithium-ion-accu onder een MRI-scanner om hem van binnen te bekijken – en dat zonder hem te hoeven ontmantelen.

Een uit de kluiten gewassen lithium-ion-accu (Foto: Claus Ableiter/CC 3.0 Unported)

De MRI-scan is succesvol in het in beeld brengen van een menselijk lichaam, maar een batterij is andere koek. Een batterij bestaat namelijk voor een groot gedeelte uit metaal, en dat blokkeert de radiostralen van een MRI-scanner. Maar de onderzoekers wisten dit nadeel in hun voordeel om te draaien: de reflecterende werking maakt het namelijk wel mogelijk om uiterst gevoelige metingen aan deze geleidende oppervlakten te doen. Zo wisten ze een foto te maken van de opbouw van lithiumaanslag op de elektroden van de accu bij het opladen.

Het is handig om dit microscopische proces in beeld te brengen, want daar zit hem vaak de kneep bij een falende batterij. Als zo’n lithiumlaagje bijvoorbeeld loslaat, kan dat leiden tot oververhitting en in het ergste geval zelfs brand of explosies. Maar met de nieuwe techniek zouden wetenschappers batterijen en accu’s dus een stuk veiliger én beter kunnen maken.

De studie staat beschreven in Nature Materials.

Follow Faqtman on Twitter