Barrièrerif gered?


Begin oktober kwam het bericht naar buiten dat het Groot Barrière Rif voor de Australische kust dramatisch is geslonken in de afgelopen dertig jaar. Hoofdschuldige is de Doornenkroon zeester, die aan het rif knabbelt. Een Australische universiteit denkt nu een oplossing voor het overschot aan zeesterren te hebben gevonden, melden lokale media.

Een Doornenkroon zeester die koraal eet. Foto: JSLUCAS75.

Onderzoekers van James Cook University hebben ontdekt dat de zeesterren heel slecht tegen een eiwit kunnen dat in het laboratorium wordt gebruikt om bacteriën te vermenigvuldigen. Het middel laat het aantal bacteriën in een zeester explosief stijgen, waardoor de zeester uiteindelijk sterft.

De zeesterren moeten met het middel worden geïnjecteerd. Daarna sterven ze snel, waarbij ze zeesterren in de buurt aansteken. Ook die sterven dan rap. Hoewel het middel nog moet worden getest – is het bijvoorbeeld ook schadelijk voor andere zeedieren – zijn duikers op riffen met veel zeesterren begonnen te gebruiken.

In de krant Sidney Morning Herald waarschuwen de onderzoekers dat dit geen definitieve oplossing is, daarvoor moet worden uitgezocht waarom zeesterren geen natuurlijke vijanden meer lijken te hebben.

Follow Faqtman on Twitter