Barbie’s ogen liegen niet


Hoe zie je het verschil tussen Barbie en je overdadig opgemaakte buurmeisje? Haar ogen vertellen het je.

Een poppengezicht mag dan soms sprekend lijken, je kan altijd zien dat de pop niet in leven is. Behalve in horrorfilms natuurlijk. Maar waar zien we aan dat een gezicht dat van een levend wezen is? Nieuw onderzoek wijst uit dat het gaat om de ogen.

Ben jij het Barbie?
Ben jij het Barbie?

Mensen zien heel snel ergens een gezichtje in. Een pizza of een stukje brood in een bepaalde vorm, of de maan, of de wolken die over drijven. Maar we zijn veel minder snel overtuigd van het feit dat iets leeft.

Wetenschappers wilden wel eens weten hoe wij mensen er op het oog achter komen of iets leeft of niet. De onderzoekers maakten een groot aantal foto’s van zowel menselijke gezichten als van poppengezichtjes. Deze foto’s mengden ze door elkaar zodat een foto bijvoorbeeld 40% menselijk en 60% plastic gezichten liet zien.

Vervolgens lieten ze proefpersonen uitleggen waarom ze vonden dat een gezicht in leven was of niet. Daaruit bleek dat mensen het meest vertrouwen op de ogen in het gezicht, om te zien of iets leeft.

Door deze inschatting elke keer weer te maken besparen we ons energie die we hard nodig hebben in de interactie met wezens zoals mensen, die ook kunnen praten en reageren. Al blijven sommige mensen natuurlijk -met plezier- tegen poppen praten.

Foto: Flickr