Barbie beperkt beroepskeuze


Barbie is al vaak onder vuur gekomen vanwege haar onmogelijke figuur. Een echte vrouw met de afmetingen van het plastic popje zou niet eens rechtop kunnen blijven staan. Meisjes krijgen daardoor een onrealistisch beeld van hoe hun figuur er later uit zou moeten zien.

Maar het speelgoed doet nog meer kwaad, beweren Amerikaanse sociologen. Ze deelden een groep van 37 meisjes tussen de 4 en 7 jaar) in drieën. Een deel mocht spelen met een traditionele Barbie, een deel met een Barbie aangekleed als dokter en een deel kreeg het speelgoed ‘Mrs Potato Head’, een plastic aardappel met ogen en een roze handtasje.

Na afloop kregen de meisjes foto’s te zien van typische vrouwenberoepen: een verpleegster, stewardess, bibliothecaresse en een kinderverzorgster. Daarnaast kregen ze foto’s te zien van typische mannenberoepen: een brandweerman, politie, piloot en dokter. Ook was er een neutrale foto van iemand die bediend in een restaurant. Vervolgens werd ze de vraag gesteld: welke van deze beroepen zou jij later kunnen doen?

Alle meisjes vertoonden een sterke hang naar vrouwenberoepen. Ze zeiden bovendien vaak dat jongens alle beroepen zouden kunnen doen en zij maar een paar. Het minst pessimistisch over hun kansen op de latere arbeidsmarkt waren echter de meisjes die hadden gespeeld met Mrs Potato Head, veel meer dan de meisjes met de Barbie waren ze overtuigd dat ze ook mannenberoepen konden uitoefenen.

Hieruit concluderen de onderzoekers dat meisjes door ‘geseksualiseerd’ speelgoed als Barbie zich beperken tot een paar beroepen. Ze halen eerder Brits onderzoek aan waaruit blijkt dat 32 procent van de jonge meisjes later model wil worden, tegen 4 procent die ingenieur als een leuk beroep ziet. Meisjes wordt geleerd meer op hun uiterlijk te vertrouwen dan op hun brein.

Opmerkelijk: er zat geen verschil in de meisjes die met de gewone Barbie hadden gespeeld en de meisjes met een dokter-Barbie, aldus de onderzoekers in het vakblad Sex Roles.